И така, вече тръпнем в очакване! Последният сезон на „Игра на тронове“ стартира официално на 14 април (у нас на 15-и). Той ще бъде най-разтърсващият, най-баталният и най-кървавият от всичко, видяно досега. Или поне така твърдят създателите и участниците в него. Какво ще видим?

Както всички дългоочаквани неща, и осмият сезон сагата по романа на Дж.Р.Р.Мартин бе обвит в тайнственост по време на целия процес на създаването му. Цяла година и половина! Въпреки това в ерата на глобалното разпространение на информацията (и дезинформацията!) някои детайли вече се очертаха изпод едва открехнатата, желязна завеса на абсолютната секретност.

Какво знаем със сигурност?

Преди всичко за радост на заклетите фенове „Игра на тронове“ ще има продължение и след края! Само че в него ще се върнем назад във времето във Вестерос, много преди началото на историята, описана от Дж. Р. Р. Мартин в сагата „Песен за огън и лед“. Става дума за епизоди, предшестващи основния разказ, т.нар spin-off серии. В тях ще бъде разкрита далечната предистория на седемте кралства и – както твърдят създателите им – това ще бъде много различна и изненадваща история:
„Разказът ни пренася хиляди години назад преди събитията, описани в „Игра на тронове“. Епизодите от предисторията са хроники на прехода от Златната Ера на Героите към Тъмните Векове. От ужасяващите тайни на историята на Вестерос към истинската същност на Белите Бродници, от мистериите на Изтока към легендарните Старки от Севера... само eдно нещо е сигурно: това не е историята, която си мислим, че познаваме.“

Самият Джордж Мартин издаде заглавието в блога си: сериалът, описващ далечното минало на Вестерос, ще се казва "Дългата нощ" (The Long Night). Сценарият е плод на съвместната му работа с Джейн Голдман, която има дълга и успешна кариера като писател и сценарист. Тя става известна със сценариите си на „Жената в черно“ двете серии на „Екс-Мен“, „Домът на мис Перегрин за чудати деца“, „Кингсмен“ и др., има и няколко издадени книги, между които и една, озаглавена „Сексът: Как? Защо? Какво?“, така че със сигурност ни очакват вълнуващи, неочаквани и най-вече – много горещи епизоди от предисторията на „Игра на тронове“!

(…)

Цялата статия прочетете в брой 186/2019 на сп. Playboy