Лирой Нийман (1921 – 2012) e световноизвестен американски художник – неоекспресионист, прославил се със своите творби на спортна тематика. Той е официален художник на пет олимпиади, създава поредица от ярки портрети на знакови личности от света на спорта и музиката, между които Франк Синатра, Мохамед Али, Силвестър Сталоун – като Роки и много други. По време на „Мача на века“ през 1972 година за шахматната корона между Боби Фишер и Борис Спаски в Рейкявик той е художникът, който рисува скици пряко от събитието за телевизионните зрители, тъй като самите телевизии са изгонени по изричното настояване на Боби Фишер!

Нийман създава множество платна от спортни събития и от пътуванията си по цял свят, но една среща ще бележи творчеството му през целия му живот. През 1954 г. Лирой Нийман се среща с Хю Хефнър. И двамата са ветерани от войната, имат сходни житейски съдби, възгледи, амбиции... По това време и двамата работят за... търговската верига Carson Pirie Scott – Нийман рисува модни илюстрации, а Хефнър е „писател“. „Плейбой” обаче стартира и след петото издание Хю Хефнър решава, че страницата Party Jokes („Парти вицове”) се нуждае от илюстрации. Така през 1955 г. Нийман рисува за пръв път фемлин.

Фемлините
 
Името се ражда от кръстоската на gremlin с feminine. Гремлините са дребни дяволити пакостливи създания, споменаващи се в скандинавския и английския фолклор. Те придобиват особена популярност през Втората световна война, тъй като самолетите на американските летци започнали мистериозно да се повреждат и те се шегували, че за това са виновни малките тайнствени пакостливи гремлини. Лирой Нийман взел от тях палавата дяволитост, детската наивност и естествената им склонност към правене на пакости, но към това прибавил и изкусителното женско feminine начало: femline. Така фемлините придобили своя завършен облик – наивно безсрамни, пакостливи и секси! Те започнали да шестват по хитовата страница на „Плейбой” Party Jokes от самото си създаване и го правят и досега! Класическите фемлини са черно-бели скици с големина не повече от 25–30 см. Те са „облечени“ с дълги оперни ръкавици, копринени чорапи и носят обувки на високи тънки токчета. Обикновено се „заиграват“ с някакъв предмет от бита, с типичен женски или мъжки аксесоар... Фемлините веднага стават много популярни и заживяват самостоятелен живот. Многократно са били на първа страница на „Плейбой”, а различни мърчандайз предмети с техния образ се радват на небивал успех. (…)

Цялата статия прочетете в брой 185 на Playboy Bulgaria.