Това е по-скоро психологическо разяснение и не става дума за харизмата – онази тайнствена привлекателност, която притежават старите, дебели и плешиви... милионери. Бащата, някогашният вездесъщ Патриарх на семейството, има много прозвища, които са различни за всяко семейство – Татко, Баща ми, Отеца, Дъртия, Музей... вие допълнете списъка! Но има едно обръщение, което, най-често сложено в кавички и употребено в сексуален контекст, води до убийствен гаф! Става дума за... "татенце". Има мъже, на които това им харесва, разбира се, но най-често го свързваме с... инцест.

Така ли е наистина? Какво се крие зад "татенце" по време на секс? Какво поражда тази асоциация? Обикновено това обръщение се използва в BDSM (Bondage, Discipline, Sadism, Masochism – Робство, Дисциплина, Садизъм, Мазохизъм) културата, където доминиращият партньор често играе патерналистична роля, на наставник, болногледач и т.н. Той е известен като Daddy Dom (съкратено от "доминиращ") и неговата роля е да глези и в същото време да контролира своя подчинен партньор, който е емоционално, а често и финансово зависим от него. Подчиненият от своя страна няма нищо против да бъде третиран като по-млад член на семейството и го нарича "татенце" както в спалнята, така и извън нея... "Татенцето", Daddy Dom, се "грижи" за своя неуверен и сервилен партньор, като го глези, подпомага финансово, обгрижва и "пази". По същество сексуалността на думата идва от своята табу природа. "Обикновено, когато жена използва "татенце" по време на сексуалната игра, тя няма предвид буквалното значение на думата" – изяснява сексологът Съни Роджърс. "Много често "татенце" означава някой, който носи отговорността в определена ситуация. Глобално, майките са често самостоятелно грижещи се за децата, докато бащите са тези, които се грижат за обезпечеността на семейството и за дисциплината.

Този международен стереотип е една от причините обръщението "татенце" да бъде използвано за обозначаване на доминиращия мъжки партньор в една връзка от типа доминиращ/подчинен." Това е традиционната роля на бащата, който едновременно защитава и обожава детето си и в такъв тип връзка имаме сигурност и обвързване, както в никоя друга връзка. Когато една любов е базирана едновременно на обожание и протекция, тя имитира връзката баща/дете в много от случаите. "Когато възрастна жена нарече баща си "татенце", това може да бъде дори зловещо. Но в любовен контекст, използвайки това име за любовник, показва доверие, покорство и закачливост.

Като допълнение идеята за пренасяне на детското обожание на бащата към зрялата вече любов е привлекателна по начин, излизащ извън времето." И тук се раждат вицовете... Дали тази ситуация ражда шантави и неетични асоциации? Всеки има своите фетиши и подигравките с различните пристрастия не помагат никому. Трябва да се знае, че в мнозинството от тези случаи "подчиненият" от двойката не се обръща към "доминиращия", защото той му напомня за собствения му баща; много рядко обръщението "татенце" символизира патриаршеската роля на бащата в семейството, когато става дума за любовна връзка.