Точно 15 години след като Ваня Щерева се появи на корицата на Playboy, опитваме се да разберем какво се случва с нея 15... книги по-късно. Още ли обитава "образцовия си дом", събира ли "фасове", дружи ли с хора като Азис и вярна ли е поговорката, че "Випбрадър випбрадъру око не вади"...

Вън от съмнение, Ваня е еднa от най-оригиналните забележителности в артистичния ни живот, непрестанно разширяваща териториите на творческото присъствие. Музика, телевизионни сценарии, театър, кино, литература, фестивали, че и оригинални ръчни бижута – във всички тези области, а и куп други, има запазена марка Ваня Щерева. Може невинаги да я харесвате, но няма как да си изкривите душата: тя е самобитна, оригинална и талантлива. В момента обитава място, където най-малко очаквате да видите портокaлoвото момиче отпреди 15 години! Един кукленски свят – ателието Pink Wink срещу входа на "Сатирата".

Да, мили, българската Пинк вече е Pink Wink!

Здравей Ваня, с какво се занимаваш в момента освен с противодействие на черните магии на шеф Петров?

ВАНЯ: Ха-ха. Трябва да питаш него за черните магии, вариантът е обратен – според него, аз съм вещицата. Последното, което чух, е, че куклите ми за тортата на семейство Петканови, които направих в къщата, били вуду и съм ги омагьосала нещо, че да не им върви. Значи, или аз съм супер слаба вещица, щото Петканови са в отлични взаимоотношения и много им се радвам, или г-жа Петрова е чисто луда. Последното, с което се занимавах тия дни, е една пиеса, написахме я заедно с режисьора Стайко Мурджев. По нея ще се случва мюзикъл с песни на Стефан Вълдобрев. Беше ми много интересно да работя по този проект, не бях писала досега пиеса и то се оказа много различна работа от книгите и сценариите за сериали и кино, ама май понаучих още един занаят. Общо взето, ако трябва да отговоря с две думи на въпроса какво правя в момента, може би най-правилните са: Уча се.

Разкажи малко повече за твоята работилница магазинче и твоята партньорка. Червената желязна врата в сградата срещу Сатиричния театър се превърна в едно от най-кукленските места в София). Ситуация, малко несъвместима с бунтарския ти образ?

ВАНЯ: Е, колко да е бунтарски? Тоя мир си го нося с мен от някой си клас в училище, когато започнах да правя кукли. И си го влача, от време на време изтрещявам, правя нещо друго, което получава етикет "скандално", но аз не го намирам за такова, и после пак си се върна в кукления свят. А червената желязна врата много ме дразни, щото е издраскана с графити, както и кооперацията, в която е ателието ни, и аз все искам да боядисам фасадата, но не предприемам тази крачка, щото все едно да им дам бяло платно да дойдат пак и да напишат някакви малоумни неща. Аз нямам нищо против графитите, има супер добри, ама човек знае ли какъв талант ще му дойде тайно посред нощ със спрея... » » И понеже не мога да боядисам изцяло, съм си пръснала с розов спрей решетките на прозорците. Да ни намират по-лесно.

Цялото интервю с Ваня Щерева прочетете в сп. Playboy reMIXed, бр. 180.