Въприс No. 1: Колко е важно да сменяте сумата, с която отваряте рейзването в ръката (имайки предвид стандартния залог от 3 пъти големия блайнд например)?

По принцип казвам на учениците си, че ако смятат да влязат в пота като първи играч освен блайдовете, препоръчвам да го правят с рейз между 3 и 4 пъти големия блайнд. Причината за това е, че не искам да издавам каквато и да е информация относно силата на ръката ми. Препоръчвам да правите това с каквато и да е ръка, с която сте избрали да рейзнете стига да сте първия, който влиза в пота. Значи ли това, че вие винаги трябва да се водите по този съвет? Отговора е не. Ако играчите на вашата маса имат склонност да плащат различни суми, вие трябва да рейзвате пет или дори шест пъти големия блайнд, ако ръката ви го позволява. Ако имате средна по сила ръка най-вероятно рейз от два пъти и големия блайнд би бил добро решение, след като останалите играчи са склонни да ви платят. Рядко рейзвам само 2 пъти големия блайнд, защото искам да притискам повече опонентите си, а такъв минимален рейз просто би предизвикал още повече действие на масата. Ако ръката ми е недостатъчно силна, аз или фолдвам или просто лимпвам за да видя какво ще стане.

Въпрос N2: Как да се измъкнете от големи ръце, когато мислите, че сте бит?

Това е проблем, пред който неминуемо ще се изправите докато играете no-limit Hold’em. С някои ръце, например сет върху сет и никакви изгледи за флъш или стрейт на масата е трудно да се фолдне. Всеки пеър или дори двата по-ниски чифта са оязвими, дори и покет асата трябва да се хвърлят, когато на флопа сте изправени пред рейз от някой тайт играч. Както при много други решения, свързани с покера отговора е : „Зависи”. Трябва да прецените всяка ситуация по отделно, да решите срещу какъв тип играч сте изправен и вероятните ръце, с които той би влязъл в ръката, както и дали е реагирал все едно е бил на дроу и е рейзнал  когато е дошла картата, която допълва стрейта или флъша. Понякога loose-aggressive играчите ще представят ръцете си като флъшове и стрейтове с надеждата да фолднете. Само вие можете да определите какво да направите при тези ситуации. Добра насока за решението ви е да си припомните какво е направил този играч, при подобна или същата ситуация преди това. Очевидно е, че ако играча блъфира рядко може би е добра идея да фолднете овър пеъра или сета ако изглежда е допълнил дроуа си. Ако беше лесно да се взимат правилни решения, повечето играчи щяха да са печеливши.

Въпрос N3: Какво правите, когато рейзнете от късна позиция с AQ и ви рирейзнат?

Отново отговора е – „Зависи”. Кой е направил рирейза? Колко е голям рирейза? Колко е голям вашия стак и този на опонента ви? Ако е тайт играч с много чипове, аз бих фолднал. Ако е луз-агресив играч, който може би се опитва да ме надиграе бих рирейзнал ако мисля, че ще фолдне или просто да платя, да видя флопа и после да реша какво да правя. Ако не зная нищо за играча, най-вероятно ще фолдна, освен ако не съм шорт стак или той е шорт стак. A-Q е ръка, която носи само неприятности в рейзнат пот и ако не я изиграете правилно може да ви струва много чипове. С ръце като A-Q и JJ съм отпадал повече отколкото с които и да било други.

Въпрос N4: Как да играем на големия блайнд в пот, който не е рейзнат префлоп и на флопа ударим топ чифт със някаква слаба карта например 10-4 и флопа дойде 10-3-2 разноцветни?

Това, което правя в такива ситуации зависи от това колко човека има в пота. Ако има само един или двама играчи обичам да бетвам около една втора до две трети от пота. Ако има трима или повече играчи обикновено чеквам и чакам да видя какво ще стане. Понякога фолдвам, понякога рейзвам, а понякога дори просто плащам. По-склонен съм да чек-рейзна лууз играч, който залага от бутона и може да има всякаква ръка. По-склонен съм да фолдна ако солиден играч бетне без позиция. Ако съм срещу нов играч и той не направи голям бет, по-скоро бих платил и бих видял как ще се развие ръката напред.

Въпрос N5: Ако имате голям стак, да го пазите или да натискате опонентите?

Обикновено правя и двете. Избирам си слаби играчи и избягвам силните, освен ако ръката ми не е наистина силна. Ако сте изправени пред играчи, които не се оставят да ги разиграват, изчакайте за хубава ръка и тогава ги притиснете. Ако можете да ги разигравате и те да го позволяват, правете го. Просто запомнете това: Ако започнете да играете защитавайки се за да не загубите, вместо да играете за да спечелите, това е все едно да се биете и едната ви ръка да е вързана отзад, което е сигурен начин, че накрая ще загубите битката.

Ако правите правилни фолдове и натискате със големия си стак, когато това е правилно се надявам да ви видя в кръга на победителите.