Има три вида покер: игри с общи карти (Hold'em и Omaha), игри stud (с пет и седем карти) и покер тип draw. Това са (най) основните правила за всеки един вид:

Игри с общи карти


Texas Hold 'Em

Hold'em се превърна в неоспоримия властелин на всички покер игри и е най-предпочитания в събитията, излъчвани по телевизията, в интернет и на турнири. Победителят в World Series of Poker (WSOP), турнир във варианта hold'em (входна такса $10,000), се увенчава с титлата световен шампион в покера.
В hold'em, на всеки играч се раздават две карти с лицето надолу ('hole' cards). Раздават се и пет общи карти. Първите три са познати като 'the flop', четвъртата като 'the turn', а петата като 'the river'. Всички играчи съставят най-добрата ръка от пет ръце от комбинация от личните и общи карти. Те могат да използват една, две или никоя от личните си карти.

Omaha

Играта е сходна на hold'em, но с две разлики. Първо, всеки играч получава четири лични карти, а не две. Второ, играчът трябва да използва две от личните си карти и три от общите (за разлика от hold'em, където няма ограничения в броя използвани лични карти). Иначе, петте общи карти се раздават в познатия flop, turn, river формат. Играта е много по-бърза, защото имате повече карти, измежду които да избирате. Но играта не е така популярна като hold'em.

Omaha Hi/Lo

Това е вариант на Omaha, в който играете както за стандартната ('силна') ръка така и за най-слабата ръка. Слабата ръка е най-слабата ръка, която можете да съставите от деветте карти пред вас.
Ако например имате ръка от Асо купа, 2 купа, 3 купа, 3 каро, а общите карти са 3 спатия, 10 купа, 10 каро, 4 купа, 6 каро, вашата силна ръка може да е full house от 3 купа, 3 спатия, 3 каро, 10 купа, 10 каро, а най-слабата ви ръка Асо купа, 2 купа, 3 каро, 4 спатия, 6 каро. И двете, със сигурност, са силни ръце.
Ако спечелите високата ръка, а някой друг ниската, подът се разпределя поравно. Единственото правило, с което трябва да се съобразите е, че най-слабата карта в ниската ръка не трябва да е по-голяма от 8, така че трябва да имате три карти, които да са 8 или по-слаби в общите карти (тук се изключват двойките еднакви карти), за да се надявате на ниска ръка. Ако няма ниска ръка, целият под прибира спечелилия високата ръка.
Накрая, Omaha hi-lo не е най-лесната игра за новаци!

Игрите Stud

Ето го и стъда с пет карти (Five-card stud), където в началото всеки играч получава една карта с лицето нагоре и една лицето надолу. След всеки кръг от залагания, играчът получава нова карта с лицето нагоре, докато накрая не остане с една карта с лицето надолу и четири открити. Това е игра, в която можете да виждате всички карти на съперниците, с изключение на една. Най-добрата ръка от пет карти печели.
Стъд със седем карти (Seven-card stud) Всеки играч получава две карти с лицето надолу и една с лицето нагоре. След всеки кръг от залагания, всеки играч получава по една карта с лицето нагоре, а последната – седма – се раздава с лицето надолу. Така играчите имат четири открити и три скрити карти и съставят най-добрата ръка от пет карти от наличните седем.
Стъд със седем карти hi-lo (Seven-card stud hi-lo) Играе се по същия начин като стъда със седем карти, но се съставят слаби и силни ръце от наличните седем карти. Правилата за hi-lo са същите като за Omaha hi-lo: необходима ви е осмица или по-ниска ръка, за да можете да съставите слаба ръка. Подът се разпределя поравно между спечелилите силната и слаба ръце.

Покер тип Draw

Всеки играч получава пет скрити карти. Те залагат и след това им се позволява да сменят определен брой карти (обикновено до три или четири). Те залагат отново преди да покажат картите си. Има разновидност в този вид покер, където смяната на картите може да се прави два пъти. Също така, това е най-популярният вариант сред повечето хора и е известен в домашни игри като „покер с пет карти”.