Сигурно си мислите, че знаете как да играете A-K и най-вероятно е така, но няма да ви навреди да научите още няколко основни неща за тази ръка. Ето осем истини за „Big Slick”:

1. Това е ръка, която има нужда от допълване. Не е голям покет пеър. Дори не е и малък покет пеър. Тази ръка не е фаворит срещу покет пеърите. Това ще рече, че в доста от случаите, особено когато има повече хора в пота, ще трябва да подобрите ръката си, за да спечелите. Колко вероятно е това? Предполагайки, че са останали аса и попове в тестето в 30% от случаите ще правите пеър на флопа. Това не е толкова хубаво, но спирате да го мислите, когато ударите чифта си, защото той е или топ пеър, или топ кикър, или топ пеър с топ кикър. Означава ли това, че трябва да направите чифт с А-К, за да спечелите? Не е задължително. В края на краищата има много начини да се печели в hold’em, освен с най-добрата ръка. Можете например да направите най-добрия бет. Това ни води до втората истина.

2. А-К е голяма тупалка. Трябва да я играете като такава. Не се страхувайте да правите големи рейзове префлоп с нея. Ако ви платят, вероятно изоставате с малко (срещу среден покет пеър) или сте голям фаворит (срещу по-лоша комбинация с асо или нещо като К-Q от една боя). Единствената ситуация, в която имате големи неприятости, е да се натресете на покет аса или попове. Срещу всяка друга комбинация сте в добра или дори отлична форма и освен това можете да спечелите ръката без борба. Така че, ако мислите, че някой на масата натиска със среден покет пеър, отвърнете на удара. Най-вероятно няма да ви плати, но ако все пак го стори, ръката, която държите, е добра.

3. Хората обичат да плащат големи рейзове в позиция с „голямото подхлъзване. Тъй като А-К не е готова ръка, а се нуждае от подобряване, трябва да внимавате, когато правите огромни рирейзове с нея. Ръцете, които биха платили такива огромни рирейзове, са А-А и К-К, а разбира се А-К трудно печели срещу такива карти. Има много ръце, с които се рейзва и след това продължавате да бетвате на флопа, включително добро асо, две големи карти от една боя, покет пеъри и други такива. Още повече, ако платите от позиция със А-К, ще видите доста разнообразни флопове. Разбира се, вие сте шефа, когато ударите топ пеър с топ кикър, но освен това сте и в позиция и можете да блъфирате, когато на масата дойдат боклуци.

4. „Big Slick” значи големи неприятности при голямо рейзване. Не забравяйте, че А-К не е голям пеър. Помислете добре преди да хвърлите тонове чипове, плащайки рейзове и рирейзове. Да речем, че вие рейзвате, някой зад вас ви рирейзва, а този след него ри-рирейзва и двама ви. Какво мислите, че имат? Имате си работа с големи покет пеъри, освен ако те не са пълни откачалки. И дори да не сте срещу доминиращите А-А или К-К, лесно може да предположите, че сте срещу Q-Q и J-J, което е изоставане с приблизително 2:1. В най-добрия случай сте изправен да речем пред А-Q и 10-10. Хубаво е, ако сте срещу А-Q, но не и когато в играта има и 10-10. Тогава се налага да преодолеете превъзходството на десятките, а в същото време един от аутовете ви го няма. Ето един подценяван факт за А-К: когато войната с рейзовете приключи, най-вероятно чакате карти, които вече ги няма в тестето.

5. Big Slick е страхотна ръка, когато сте шорт стак. Ако се стигне до там, че турнирният ви живот е застарашен (да кажем, че имате по-малко от 10 големи блинда) ще се радвате да видите А-К и трябва с радост да бутнете стака си посредата на масата. Защо? Защото ще видите всичките 5 карти с този ход и по този начин в 60% от случаите ще имате поне пеър. Още повече, ако сте шорт стака в турнира, ще ви платят далеч по-слаби ръце като Q-J или J-10. Ако обаче не ви платят? Още по-добре. „Голямото подхлъзване” обича да печели без битка.

6. A-K е добра ръка и за голям стак. Ако имате достатъчно чипове в турнир, А-К е отлична ръка, с която да тръгнете на война. Защо? Защото, ако ви платят играчи, които влизат all-in, по-малко вероятно е да сте изправен срещу А-А или К-К. По-вероятно е дори да сте малко изоставащ или голям фаворит. Да кажем, че правите голям рейз с А-К. Застрашен играч ви плаща с 8-8 (добър кол за шорт стак). Да, той е фаворит, но в по-малка част от разиграванията. Ако го победите, го отстранявате. Ако той ви победи, това няма да ви навреди прекалено много. Big Slick и големите стакове са идеални в несигурните ситуации.

7. Анна Курникова е лоша ръка, в случай че сте със среден стак. Ако сте в турнир със среден стак и ви дойде А-К, сигурно ще се изкушите да натиснете. Това е разбираемо, защото А-К е добра ръка. Ако ви платят, особено някои агресивни и трудни играчи, но след това не ви дойде нищо на флопа, сами сте се стегнали в примката. Ще трябва да направите повторен бет, който естествено е блъф (тъй като в момента всъщност нямате ръка), или да чекнете и след това да платите като се надявате, че другият блъфира. Можете също да чекнете и след това да фолднете, предавайки му чиповете, които сте вкарали в пота. Нито един от тези варианти не е приятен. Средните стакове са уязвими. Не са достатъчно големи, за да изгонят с бета си другите от пота, нито толкова малки, за да се занасят с тях. Така че, ако ще играете А-К със среден стак, рейзвайте много, но ако не ударите нищо, внимавайте какво правите.

8. Не си заслужава да се разорите. Не и в истински турнир, а още по малко в ранните му фаза, когато възможността да спечелите чипове е малка, но риска да се разорите е огромен. Запазете големите си отигравания с А-К за по-късно, когато антетата и блиндовете са достатъчно високи, за да накарат хората с по-малко чипове да влязат в пота. Скоти Нгуен казва– „ Остранявали са ме с Попове, Аса; А-К е нищо. Няма да позволя на Big Slick да ме разори.” Щом това твърдение е достъчно вярно за Скоти, тогава то е вярно и за нас.