Когато чета за SSMTT (това Размери на Стака в Мулти-Тейбъл Турнири ли е?), често ми се случва да виждам голям брой едни и същи грешки, повтарящи се отново и отново. Също така, обикновено ми напомня и за много от моите грешки, които съм допускал в миналото. Всичко това ме накара да се опитам, в една по-сбита форма, да предоставя информация, която би трябвало да отговори на голяма част от основните въпроси. Понякога, в следствие на невярна информация, у вас се създават лоши навици. Ето защо, ще се опитам да напиша поредица от статии, които да ви покажат как да се справяте с някои неща. Те може би ще ви изглеждат доста елементарни, но със сигурност ще изяснят някои често срещани заблуди.
Бих искал да започна с размера на стака и неговото значение.

1. 10 Големи Блинда или по-малко. Общо взето, с такъв стак нямате кой знае какъв избор и ако решите да играете в някоя ръка просто трябва да влезете all-in. Това е до болка познато. Увеличаването на блиндовете неминуемо води след себе си и появата на антето, което също нараства все повече и повече, докато в един момент започва сериозно да тормози стака ви. Когато ситуацията е такава, често най-правилната стратегия е да бутате all-in, когато стигнете в зоната на около 15 големи блинда.
Говорейки за игра с антета и зоната, в която сте просто all-in или фолд, трябва да спомена, че наскоро бях насочен към един начин за изчисляване на относителен размер на стака, който много ми хареса, наречен “реален ГБ”. Това, за което става въпрос в него е, че при игра с антета „реалният ГБ” е 2/3 от началния пот. Така че, ако блиндовете са 500/1000 със 100 анте, на маса с 10 играчи, то началният пот е 2500, а „реалният ГБ” 1666. Ето защо, ако сте на бутона с ръка от рода на А5s и имате 15 ГБ стак, просто е време да го бутнете напред, тъй като имате по-малко от 10 „реални ГБ”.

2. 14-21 ГБ. През повечето (но не цялото) време, когато имате 14-20 ГБ стак, не трябва да предприемате първоначален рейз, с ръце, с които не бихте платили евентуален 3-бет. Ето защо, в повечето случаи е по-добре с такъв стак да влизате директно all-in с цел да откраднете пота, отколкото да правите първоначален рейз. Всъщност, това е оптималният по размер стак за кражба, независимо че голяма част от съвременните играчи са наясно с това. Все пак, винаги имайте едно на ум, когато срещу вас седи съперник, който знае какво би могло да се очаква от стак като вашия.

3. 22-30 ГБ. С такъв вид стак, имате повече възможности да правите първоначален рейз, докато влизането all-in с цел кражба е леко пресилено, тъй като стака ви вече съвсем не е малък. Естествено, това важи за по-голямата част от ситуациите, но винаги има и изключения. Всъщност, когато казвам да бутнете стака с цел да откраднете, говоря за ръце, които бихте предпочели да не ви бъдат платени. И все пак, с такъв стак, би трябвало да се ограничавате в правенете на първоначален рейз, особено от ранна позиция, поне докато не стигнете 32+ ГБ. Разбира се, аз бих продължил да съм агресивен в началните потове, когато съм в късна позиция, но само докато усещам, че няма голяма вероятност някой след мен да се опита да открадне пота с all-in.
Сега, представете си, че имате 32 ГБ и опонент в късна позиция ви залага три пъти блинда. Ако държите ръка като AQ например, би трябвало да го рейзнете до около 9-12 блинда и в повечето случаи да се бутнете all-in на флопа. Разбира се, ако флопа ви удари наистина силно и мислите, че противника ще заложи, по-добре пасувайте и го оставете да падне в капана.

4. 30-40 ГБ. Това, което е важно да знаете за този вид стак е, че голяма част от хората опитват да крадат с него пре-флоп. В повечето случаи, особено в моменти извън позиция, те правят 3-бет с цел кражба и в същото време с намерение да фолднат, ако бъдат 4-бетнати, което е много лоша идея. Такова нещо би могло да се прави само със стак над 30 ГБ и то в много редки моменти (и със сигурност бих предпочел да съм в позиция, пред това да имам по-голям стак). И най-често, когато направите такъв 3-бет със стак от 35 ГБ или по-малко, вече ще сте вкарали прекалено голяма част от стака си в пота, и няма да как да се откажете от ръката, в случай че опонента ви бутне all-in, което просто ще ви послужи за оправдание да видите как противника обръща своите карти, показвайки ви, че имате само 2 аута или нещо от сорта.
Вместо това, с такъв стак е много по-добре да правите първоначални рейзове, особено, когато блиндовете все още не са чак толкова големи и антето го няма. През този период е твърде малка вероятността да се натъкнете на някой, който е решил да открадне пота, като ви ри-рейзне.

5. Над 40 ГБ. С такъв стак вече може да ползвате целия наличен арсенал от действия. Можете да се опитвате да крадете, с намерение да фолднете, ако някой ви ри-рейзне, можете да рейзвате пре-флоп, да правите 3-бет и 4-бет с надеждата да накарате противника да фолдне и изобщо всичко, за което се сещате.

Опитайте се да разберете какво знаят вашите противници за размера на стака: Повечето хора са наясно, че когато имат 10 ГБ или по-малко, единственото правилно решение, в случай че решат да играят, е да влязат all-in. Когато видите някой с 8 или 9 ГБ, който внезапно да бутне стака си, прави мини-рейз или заложи 3 пъти ГБ, трябва да сте наясно, че в огромна част от случаите държи силна ръка. Едно от най-важните неща, които трябва да наблюдавате в хората е дали разбират значението на размера на стака and what their shoving range is light on a short stack (това така и не можах да го разбера).

Когато става въпрос за стакове, с които да се краде, трябва да кажа, че повечето играчи прилагат тази идея без дори да знаят защо го правят. Да, в това няма голяма логика, но нека го кажа по този начин: повечето играчи знаят, че е по-добре да се опитат да откраднат (с all-in) вашия залог от бутона, когато имат 15 ГБ, отколкото когато са с 25 ГБ, но не разбират всъщност защо това е така и единственото, което биха казали е, че 25 ГБ са твърде много чипове. Още повече, някои агресивни играчи изобщо не са наясно и с тези неща и се опитват да крадат с маргинални ръце, залагайки огромно количество чипове, особено извън позиция и в ри-рейзнат пот. Такива играчи са наистина много слаби.
Голям брой от вашите грабители често пъти дори и не осъзнават колко лош ход е правят първоначален рейз с намерението да фолднат ако бъдат ри-рейзнати, когато са с 13-20 ГБ стак. Така че, забележите ли някой да го прави, можете съвсем спокойно да се опитвате да го крадете, като го ри-рейзвате, когато ефективния стак се намира в този интервал (13-20 ГБ).