Не бъдете от „средните” играчи

Може да ви изненада факта, че аз не съм голям фен на установените истини, правилата и традиционните убеждения. Само защото много хора повтарят едно и също от години, не значи, че то е достоверно.

Комарджиите определено са толкова праволинейни, колкото и другите хора, а може би дори и повече. Почти религиозното значение на „позицията” и на бленуваната „концепция за пропуска”, както и постоянните разговори за „средното” по време на турнирите са примери за теми, които рядко биват поставяни под въпрос и често се влизат в графата „както всички знаем”. Ще обърна внимание на позицията и други тясно свързани с нея концепции и бегло ще разгледам идеята за средното в тази статия.

„Средно”

Когато ги попитат как вървят нещата в турнира, повечето играчи се чувстват длъжни да уточнят дали стака им е над или под средния. Срещал съм много млади играчи които сравняват стакa си със средния на техните опоненти, като това е мерна единица за нивото им на игра или фактор за бъдещите решения, които вземат на масата. По същество теорията за „средното” е напълно неуместна и трябва да спрете да се влияете от нея преди тя да се отрази на играта ви. Очевидно е, че, ако започнете да поставяте ходовете си под въпрос само, защото имате по-малко чипове от опонентите си на масата, няма да спечелите много турнири.

Голям турнир на живо обикновено продължава четири или пет дни, през които играете срещу (средно) 500 опонента. Как може фактът, че сте натрупали 26,000 чипа рано още в първия ден на турнира и се намирате малко над средното ниво в него, да повлияе добре или зле на играта ви? Да си представим, че стака ви е претърпял няколко удара и е спаднал от 20 000 до 9 000 в началото на ниво 50/100. По тази причина вие под средното ниво в турнира ли сте? Вземете за пример WPT Шампионата. Обикновено започваме с 50 000 в чипове. За да спечелиш трябва да имаш повече от 30 милиона. Трябва ли да изпадате в екстаз, когато сте помели всичко по пътя си до 220 000 стак, който е по-голям от средния през втория ден и не е ли по-радостен факта, че сте стигнали толкова напред?

БРПР или Брой раздавания преди да се разорите

Искам да кажа следното - турнирния покер е замислен да бъде опасен. Трябва да играете покер и да се замесвате в ръцете. Трябва да действате бързо, да мачкате (почти прозвуча като име на нова рап песен) и да забравите за средния стак особено, когато антетата и блайндовете се качват. Това, което е наистина важно, е как се движи стака ви спрямо блайндовете и антетата, а не спрямо повечето играчи, което е познато още като БРПР - „Брой раздавания преди да се разорите” (Number of Rounds Before You Go Broke – NoRBYGB)! Ако блайндовете са 600/1 200 и антето е 100, а вие имате 8 000 останали чипа, е време да влезете all-in, но ако блайндовете са 25/50, се чувствате добре, макар че стака ви може да е под средния. Не ме разбирайте погрешно, не казвам че големината на стаковете на масата не е от значение. Винаги трябва да внимавате за големината на стаковете на масата си, за да можете да пресметнете пот одс, да предвидите ходовете на съперниците си и т.н. Просто не се разсейвайте с това какво става извън вашата маса. Съсредоточете се във вземането на правилните решения и не се отчайвате дори, когато големината на стака ви не върви нагоре.
И най-важното - не забравяйте да поставите на изпитание общоприетите покер мъдрости.

Световните турнири по табла

Обратно в реалността. Откакто за последен път писах статия, преоткривам комарджийските си заложби като играя и коментирам в Световния шампионат по табла (WSOB). Не само е забавно да играя, да гледам и да критикувам приятелите си от таблата, но и това ми помага да изостря аналитичното си мислене и ме поддържа във форма за битките на масите и на дъската.

Ако някой от вас, математически гении на покера, иска да се изправи пред предизвикателството на ново хоби силно препоръчвам да замените плей стейшъна с дъска, зарове и пулове за известно време. При нормални обстоятелства щях да ви дам някой съвети „как да играете”, но все пак - ако сте стигнали до тук в тази статия, ще знаете какво да направите с такъв съвет...