Мадона изиграва важна роля в живота на Венета. Дни преди абитуриентския си бал тя отговаря на въпроса "Какво ми харесва и какво не в Мадона?" и съдбата й се променя. Това всъщност е темата  на конкурс за журналисти в Хайлайф. Когато го печели и се среща за пръв път с главния редактор Георги Кузмов, той се сепва от крехкото миньонче и смутено пита: "Ваш ли е наистина този материал?" Венета кимва утвърдително и от този момент започва да пише не само статии във вестника, но и своята собствена необикновена биография.
Конкурсите са й слабост. През 1989 г., едва 15-годишна тя печели първия - за фотомодели и манекени. Работи три години като модел в София и Виена. (От тогава ми е една реклама на радиатори - с черна накъдрена коса кротната между два радиатора. Ужас. Просто кошмар!")
Докато работи в Хайлайф, чува за нов конкурс - Мини Мис България за момичета до 1,66 м. Явява се и, естествено, го печели.
Междувременно печели трети поред конкурс през лятото на 1992 г. - за водеща в БНТ. Там работи седем години - в нощния блок и в Частен случай, а половин година е редактор в Наблюдател.
Повеечето хора свързват чаровната дама с Ексклузивно по Евроком, което тя води от 1999 г. до м. г. Идеята е известни личности да отговарят на въпросите, които всеки е искал да им зададе, но не е посмял.